Damir Vujnovac i „Djeca Kurdistana“ u posjetu 3. a razredu

on

Na Festivalu PAZI, KNJIGA, a u okviru projekta Književna senzibilizacija, učenicima 3. razreda predstavit će se putopisac  i fotograf Damir Vujnovac.

Kroz slikovnicu „Djeca Kurdistana“ odvest će nas na granicu Irana i Iraka.

Putopisna knjiga DJECA KURDISTANA namijenjena je djeci uzrasta od 5 do 10 godina i donosi nam priče o životu djece u planinskim selima, tisućama kilometara daleko od Hrvatske, tisuću metara visoko u planinama Zagrosa, gdje je Damir pronašao Kurde – narod koji voli živjeti u selima što se stapaju s prirodom oko njih.

Autorske priče i fotografije Damira Vujnovca uz razigranu grafiku Nine Knežević ukoričila je Kreativna mreža u svojoj biblioteci Slikovnica – prozor u svijet.

Djeca Kurdistana druga je ovog autora u biblioteci Slikovnica – prozor u svijet. Kako je Vujnovac više puta boravio u Sjevernoj Africi, napisao je i „Djecu Sahare“, koja se sastoji od devet priča o djeci naroda Saharawi (naroda koji živi u Sahari). U njoj se opisuje život mališana u izbjegličkom kampu. I ovu je knjigu ilustrirala Aleksandra Nina Knežević, a uredila Ana Đokić.

Damir Vujnovac, kako sam kaže: „Putuje rado i često, voli otkrivati nepoznate krajeve, ljude i običaje. Svakim novim putovanjem sve više uči. U gradovima pronalazi ljude, a u pustinjama sebe.“

S putovanja najradije donosi fotografije i začine. Pomažu mu da se vrati dragim mjestima i doživljajima pa tako ponovno uživa. Arome začinjenih jela donose mu uspomene s Bliskog istoka ili Male Azije i vuku ga natrag u taj poseban dio Zemljine kugle.

Voli fotografirati ljude, a vesele ga i kamerom dobro uhvaćeni detalji. Stalno razvija svoje fotografske vještine i vjeruje da taj proces nikad neće prestati.

Ponekad piše dok putuje pa priče još vruće dolaze do čitatelja na internetu, a nekad čeka da se dojmovi slegnu pa ih u miru stavlja u redove i odlomke nekog novog teksta.

Putopisi „Djeca Sahare“ i „Djeca Kurdistana“ objavljeni su u Hrvatskoj 2017. i 2020. godine, a nova putopisna knjiga raste korak po korak, riječ po riječ.

Putopisnim predavanjima širi dobru energiju putovanja publici u knjižnicama, klubovima ili školama, tako da i publika putuje s njim i tako, bar na tren, svi zajedno lutaju svijetom i sanjaju budni.

izvor: Damir Vujnovac, pisac i fotograf

Festival PAZI, KNJIGA održava se već dvadeset godina i sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba

Ksenija Banović (1975.  Travnik), knjižničarka, kroatistica i književna prevoditeljica s bugarskog jezika.  Već četvrtu godinu kroz tribine Književne senzibilizacije problematiku migrantske krize i brojke o milijunima izbjeglica pokušava prevesti na jezik koji svi razumijemo – „to smo mogli biti mi“ – ponajprije kroz  književno uobličena djela, ali nerijetko i osobne priče, s nadom da nam upravo upoznavanje kulture drugih može biti okidač za shvaćanje i prihvaćanje. Uz pomoć knjiga djecu pokušava uspavati, a odrasle probuditi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s