Ekskluzivni intervju s viceprvakom iz engleskog jezika

on

U ostvarivanju ovog virtualnog intervjua s viceprvakom iz engleskog jezika na državnoj razini pomogla nam je profesorica Ivana Cota te joj ovom prilikom zahvaljujemo na trudu i angažmanu i još jednom čestitamo na velikom uspjehu.

Za početak nam, molimo te, objasni kako je bilo organizirano ovogodišnje natjecanje s obzirom na sve okolnosti.

Mislim da su dobro to organizirali s obzirom na epidemiološku situaciju. Žao mi je što nisam upoznao nijednu drugu osobu s natjecanja ili uopće išao na natjecanje kako sam trebao, ali to se nije moglo promijeniti.

Kako si se spremao za natjecanje?

Profesorica iz srednje škole mi je dala nekoliko državnih natjecanja iz prijašnjih godina za vježbu. To je otprilike bilo to. Srećom, bilo je dovoljno. Isto sam se tako pripremao i za niže razine natjecanja, samo bih rješavo testove za tu razinu (npr. županijsko).

Odakle ljubav i interes za engleski jezik?

Vjerojatno potječe od obitelji. Moji roditelji i moj stariji brat znaju engleski jako dobro te sam kao mlad počeo konzumirati engleske medije (većinom YouTube i društvene mreže). Ipak njih ima puno više te su dostupniji nego hrvatski mediji koji su obično i niže kvalitete (nažalost).

Jesi li očekivao ovakav uspjeh?

Ne. Iskreno sam se malo bojao da ću biti zadnji. Radije ću se podcijeniti nego precijeniti, tako se ne mogu razočarati. Naravno, jako mi je drago što sam postigao ovakav rezutat i definitivno mi je podigao samopouzdanje.

Što bi poručio mladima, zašto je važno učiti jezike i usavršavati se u jezičnom znanju?

Čovjek uči dok je živ, a jezici su među najvažnijim stvarima koje možemo naučiti. Poznavanje jezika nam otvara nove putove, bilo to nešto malo poput novog YouTuber-a kojeg smo otkrili ili nešto veliko poput poslovne prilike.

Kako koristiš engleski u slobodno vrijeme, čitaš li knjige na engleskom ili gledaš televizijske emisije bez prijevoda?

Engleski pokušavam koristiti gdje god mogu. Sve moje aplikacije su na engleskom, sve serije koje gledam pokušavam gledati na engleskom te pokušavam razmišljati na engleskom što više.

Imaš li neku anegdotu s natjecanja da podijeliš s nama?

Ne, nažalost. Samo sam došao u školu pisati test i to je otprilike to. Bio sam u ravnateljičinom uredu po prvi put ako se to računa.

Kako si proslavio ovaj veliki uspjeh?

Pa nisam baš. Naravno da nisam propustio priliku za hvaljenje, ali nisam napravio ništa ekstravagantno. Nemam želju za tim, sam rezultat mi je dovoljan.

Što danas radiš, što se promijenilo u tvom životu od kada si saznao da ideš na državno natjecanje do danas?

Dosta se stvari promijenilo, većinom u mom osobnom životu. Neću ulaziti u njih, ali bih reako da mi je život bolji nego što je bio prije samo tih par mjeseci. Dobro sam se uklopio u srednjoj, te imam prijatelje na koje mogu računati.

Koji su ti planovi za budućnost?

Nakon srednje škole bih vjerojatno išao ili za doktora medicine ili paleontologa. Biologija mi je oduvijek bila jedna od najzanimljivijih predmeta te isto jako volim povijest. Što se tiče engleskog, volio bih nastaviti s natjecanjima te usavršavati svoje znanje.