Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

on

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, paljenjem svijeća, uređenjem školskih panoa i čitanjem prigodnih tekstova po razrednim odjelima, odali smo počast palim žrtvama za slobodu naše domovine.

Od ove godine  Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježavamo kao državni praznik. Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Cilj je bio okupacija istočne Hrvatske koja je trebala započeti zauzimanjem Vukovara, tj. njegovim potpunim uništenjem. Bitka je započela 25.kolovoza 1991. kada je srpska vojska krenula u opći napad. Na položaj branitelja i na ostatak grada dnevno je padalo 8000 granata, raketa i avionskih bombi. Vukovar je branilo 1800 vojnika zbora narodne garde i dragovoljaca iz raznih krajeva Hrvatske i BiH nasuprot 30000 vojnika JNA i srpskih paravojnih jedinica. Vukovar je bio u okruženju gotovo tri mjeseca. Grad na Dunavu okupiran je 18.studenog 1991. Najviše je stradala  vukovarska opća bolnica na koju je dnevno padalo gotovo 700 granata. Tijekom opsade grada primljeno je i obrađeno oko 3000 pacijenata. Najmlađi ranjenik imao je 6 mjeseci, a najstariji 88 godina. Iz vukovarske bolnice je odvedeno u logore  oko 3000 hrvatskih vojnika. Najveći je bio Ovčara ( farma 5 km od grada )gdje je ubijeno više od 200 civila. Danas je to Spomen dom gdje se u središnjem dijelu poda nalazi spirala koja simbolizira zatvoreni krug zla. Na njoj se izmjenjuju imena ubijenih, a u središtu je goruća svijeća kao simbol vječne vatre za duše pokojnika. Iz Vukovara i okolice prognano je 22 000 stanovnika, poginulo  i nestalo više od 2000. Među njima i naši heroji ( Blago Zadro, Marko Babić i Siniša Glavašević). Vukovar je simbol otpora, nepobjedivosti i mira kojemu hrabrost, požrtvovnost i veličina žrtve njegovih branitelja daju najviše mjesto u stvaranju samostalne Republike Hrvatske.

Hvala im za hrabrost, jer su oni ljubavlju branili svetinje i svoje i naše. Hvala im za njihove živote, hvala im za Vukovar i Hrvatsku.

Mihael Jandrej,prof.

Šestaši su tom prigodom napisali i vlastite stihove:

Vukovare, hrabri grade,

O tebi se diljem svijeta znade.

Razarale su te zle ruke,

Prošao si velike katastrofe i muke.

Zastava domovine visoko se vije

I srce svakog Hrvata,

Na spomen tvoga imena,

Posebno bije.

Vukovar je lijep grad,

Ima svoj simbol, svima dobro poznat.

Simbol mu je vodotoranj,

Za mene najljepši toranj.

Koliko god da je razrušen bio,

Uvijek će nam biti mio.

Na temu domovine svoje su radove pisali i učenici 3.c razrednog odjela:

Moja domovina je Hrvatska

Moja domovina je lijepa, raznolika i puna iznenađenja. Ima čisto Jadransko more. Ima puno planina na koje se ljudi penju. Na njima živi puno divljih životinja. Volim ići na Medvednicu koja je smještena iznad glavnog grada Zagreba. To je najveći grad u Hrvatskoj. Ima puno starih i novih, modernih zgrada. Ima puno dječjih igrališta, parkova i skrovišta za igru skrivača. Najdraže mi je što je moja domovina poznata i dobra u svim sportovima. Kad odrastem, volio bih igrati nogomet za Hrvatsku.

Domovina

Za mene je domovina moj dom, obitelj i prijatelji. U svojoj domovini se osjećam sigurno, sretno i lijepo. U mojoj domovini su mi najljepše planone, more i rijeke.

Moja domovina

U svojoj domovini volim sve.

Njezine gore i njezino divno

Jadransko more.

Volim njezine planine,

volim i njena polja,

kao da su moja.

Domovinu hvalimo,

svi joj se divimo.

U slobodi i miru

u njoj živimo.

Naša zemlja Hrvatska

Zemljo Hrvatska, tako je velik svijet,

a Hrvatska tako malena.

Ima puno nizina, lijepo je u njoj živjeti.

Ima i drveća i šuma i parkova i cvijeća.

Ima i gradova pored mora,

a to more je Jadran.

Moja domovina

Moja domovina je Hrvatska. Ima lijepe, stare dvorce i Jadransko more. Ima visoke planine i duge tunele. Ima duge zelene rijeke i zelene šume. Ovo je moja domovina i u njoj sam najsretnija.

Moja domovina     

          

Zlatna polja,                                    

konji u galopu,

zeleni pašnjaci,

rijeke i potoci.

Visoke planine,

snježni vrhovi,

duboka jezera,

mrki medvjedi.

Plavo more,

ribe i školjkle,

bijele brodice,

smokve i masline.

Gore i nizine,

životinje i biljke,

ljeto i zima.

To je moja domovina!