Intervju: Večer matematike

on

Povodom Večeri matematike, koja se održava 11. prosinca, razgovarali smo s učiteljicama matematike, organizatoricom projekta za našu školu Sandom Pavlek te Anom Severin i Aleksandrom Dujmović koje sudjeluju u Večeri matematike.

Što je Večer matematike i tko je organizator?

Sanda Pavlek: Večer matematike je skup interaktivnih radionica kojima je cilj popularizirati matematiku. Učenik ima putovnicu u koju skuplja žigove nakon uspješno odrađenih zadataka na pojedinom radnom centru. Organizator je Hrvatsko matematičko društvo.

Ana Severin: Večer matematike je skup interaktivnih radionica koji potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici, razvoj vještina cjeloživotnog učenja. Organizator je HMD.

Kada je krenulo održavanje Večeri matematike?

Sanda Pavlek: Sve je počelo 2013. godine.

Ana Severin: Prvo održavanje Večeri matematike bilo je 2013.,naime prof. matematike Tanja Soucie koja je predavala u našoj školi jedna je od inicijatora ovog projekta tako da smo mi od samog početka uključeni u ovaj projekt.

Koliko se dugo Večer matematike održava u našoj školi?

Sanda Pavlek: Ove godine bit će sedmi put kako sudjelujemo, dakle od početka smo uključeni.

Što je posebno u ovom događaju?

Sanda Pavlek: Osim promoviranja matematike koju većina smatra teškom i nerazumljivom, želja nam je izgraditi pozitivan stav djece prema matematici. Često nismo ni svjesni našeg talenta u ovom području, rijetko uočavamo svakodnevne matematičke probleme koje uspješno rješavamo, a onaj zabavni dio niti ne primjećujemo. Svakako je posebnost što igre igraju dijete i roditelj. Često su djeca nesigurna i boje se uhvatiti u nadmetanje s roditeljem jer su uvjerena kako ne znaju tako dobro matematiku. Kad se opuste i zaigraju vide kako zadaci nisu obično rješavanje algebarskih izraza, a i roditelji su puno toga zaboravili.

Ana Severin: Učenici s eu nizu interaktivnih radionica susreću s standardnim matematičkim pojmovima koje su do sada usvojili na malo drukčiji nčin. Na početku Večeri matematike svaki sudionik dobiva tzv. putovnicu u koju skuplja žigiće ukoliko uspješno svlada zadani centar. Ukoliko žele učenici mogu odlaziti i na centre pripremljene i za više razrede i okušati se u poznavanju matematičkih pojmova koje još nisu istražili na satovima matematike.

Kako odaberete zadatke?

Sanda Pavlek: Zadatke za radne centre priprema Hrvatsko matematičko društvo, a svaki učitelj može dodati svoje zadatke i aktivnosti.

Ana Severin: Učitelj sam ima mogućnosti sastaviti zadatak i organizirati radni centar, a postoje i gotovi izrađeni radni centri koji su izradili profesori matematike aktivni u HMD.

Aleksandra Dujmović: S obzirom da sam prve godine radila recenziju za sve zadatke za osnovnu školu, dobro sam proučila sve zadatke. Stvarno su svi zabavni i zanimljivi. Iz ovih zadataka je vidljivo da je matematika svuda oko nas i da nam je potrebna u svakodnevnom životu.

Kako se zadatci u Večeri matematike razlikuju od zadataka u nastavi?

Sanda Pavlek: Uz zadatke koji prate gradivo dodajemo i neke koji se smatraju mozgalicama i pripadaju zabavnoj matematici. Bude i zadataka iz područja koja se ne obrađuju u osnovnoj školi, na primjer iz topologije, a interesantno je pratiti kako se intuitivno i promišljanjem mogu riješiti kroz igru.

Ana Severin: Zadatci se dosta razlikuju s obzirom na zadatke s nastave, zadaci su postavljeni tako da zaintrigiraju djecu da istražuju u onim područjima- pojmovima s kojim su se susretali u TV serijima poput arhoeologije, forenzike, kriptografije. Dosta zadataka je posatavljeno kao  mozgalice – interaktivne igre koje razvijaju logiku, percepciju, pamćenje i koncentraciju. Neki centri  su organizirani kao standarne društvene igre,natjecateljskog  su karaktera  gdje se dva učenika ili učenik i roditelj međusobno natječu i iskušavaju svoju razinu baratanja matematičkim pojmovima –standardnim za uzrast učenika koji polazi određeni razred

Koliko se dugo pripremate?

Sanda Pavlek: Prve dvije godine nam je trebalo više vremena, a sada smo uhodani i imamo pripremljene materijale. S učenicima voditeljima izaberemo zadatke koji nam se čine za pojedinu generaciju zanimljivi te ih odigramo, diskutiramo rješenja i strategije igranja. Za to nam je potrebno oko tjedan dana.

Jesu li učenici motivirani za ovakav tip događanja?

Sanda Pavlek: Jesu. Generacije koje od početka sudjeluju još uvijek se nisu zasitile. Iščekuju s veseljem nove zadatke i izazove.

Ana Severin: Učenici ili roditelji koji su sudjelovali u dosadašnjim Večerima matematike iskazuju kako su se zabavili i uvidjeli da se matematika primjenjuje u mnogim područjima kao umjetnosti – angrami, strateškim igrama, medicini, kriminalistici…tj. onim područjima s kojim se djeca susreću kroz medije

Aleksandra Dujmović: Moji su učenici svake godine jako motivirani za Večer matematike, sudjeluju u pripremi i rado dolaze s roditeljima rješavati zadatke.

Koje vještine razvijamo ovakvim zadatcima i pristupom?

Sanda Pavlek: Snalažljivost, spremnost na suočavanje s nepoznatim i zajednički rad roditelja i djeteta.

Pomažu li učenici i roditelji u organizaciji?

Sanda Pavlek: Učenici redovito pomažu. Roditelji samo sudjeluju u igrama. Učenici voditelji radnih centara pomažu igračima, provjeravaju rezultate i u konačnici potvrđuju žigom u putovnici da je zadatak završen. Na njima je odgovoran zadatak jer osim poznavanja materije moraju biti vješti i u komunikaciji s igračima. Niz učenika pomaže u slaganju stolova, donošenju stolaca, izradi plakata, ukrašavanju učionica i hola škole. Nastojimo uključiti sve zainteresirane učenike i dati im priliku da se iskažu ne samo znanjem već i drugim aktivnostima.

Ana Severin: U organizaciji centara uključeni su uglavnom učenici koji polaze dodatnu nastavu iz matematike jer su oni uglavnom najzainteresiraniji uključiti se u samu pripremu. Iz iskustva učenika koji su vodili centre,  učenici govore da su prvi puta nakon što su vodili određeni centar shvatili koliko je teško biti profesor i koliko je energije i strpljenja potrebno uložiti u prenošenje bitnih informacija i pomaganju natjecateljima kako bi savladali centar te dobili toliko priželjkivani žigić.

Koliko učenika dođe okušati se u zadatcima?

Sanda Pavlek: Imamo odličan odaziv. Na žalost roditelji starijih učenika su manje zainteresirani za sudjelovanje pa često dolaze učenici u paru jer se žele igrati. Prosječno bude oko 500 sudionika.

Ana Severin: Ovisi o nagradama. Ako ih se motivira, onda se uključi dosta veliki broj djece čak dođu i učenici koji se u redovitoj nastavi bore s pozitivnom ocjenom.

Pomaže li Večer matematike da učenice usavrše znanje kroz igru?

Sanda Pavlek: Naravno! Kroz igru se uvijek lakše uči. Neki i kasnije igraju neke igre, pronalaze slične igre i često mi dolaze s novim zadacima.

Hoćete li podijeliti s nama svoj najdraži zadatak?

Sanda Pavlek: Ukratko: zavezane ruke, zavezana oba igrača i trebaju se osloboditi. Da, i to je matematika!

Ana Severin: Kako volim pratiti kriminalističke serije najdraži su mi zadatci primijene matematike u kriptografiji i cyber zločina.