Osmaši u Vukovaru

on

U okviru projekta „ Posjet učenika osmih razreda Vukovaru,“ od 2. do 3. prosinca 2019. u Vukovaru su boravili učenici osmih razreda naše škole u pratnji svojih profesora. Nakon 4 sata vožnje stigli smo u Vukovar. Tijekom vožnje kroz grad, odmah smo uočili Vodotoranj te veličanstveni Dunav koji se proteže uz grad.

U Memorijalnom centru , gdje smo kasnije i prespavali, slušali smo dva predavanja na temu „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“. Nakon pauze za ručak, krenuli smo u Vučedolski muzej gdje smo naučili ponešto o vučedolskoj kulturi i ljudima koji su tamo živjeli prije više od 2000 godina. Posjetili smo i dvorac Eltz, barokni dvorac na obali Dunava u kojemu je smješten Muzej grada Vukovara. Vrijeme nas baš i nije poslužilo. Bilo je kišovito i prohladno.

Drugog dana čekao nas je vrlo bogat i sadržajan dan. Ujutro nakon doručka krenuli smo u posjet bolnici Vukovar. Unatoč međunarodnim pravilima o ratovanju, na bolnicu je tijekom opsade dnevno padalo više od 700 granata. Bila je potpuno razorena. Nakon pada Vukovara i ulaska agresora u bolnicu, 263 ranjenika odvedena su na Ovčaru, ubijena i pokopana u masovnoj grobnici.Nakon bolnice posjetili smo Memorijalno groblje Vukovar. Saznali smo da 900 bijelih križeva predstavlja 900 žrtava koje su ovdje pokopane. Najmlađa žrtva imala je 6 mjeseci, a najstarija 104 godine. Nakon groblja krenuli smo na Ovčaru – farmu i masovnu grobnicu gdje je ubijeno više stotina civila i vojnika. Danas je to Spomen – dom Ovčara. Kratko smo se zadržali kod Vodotornja, jednog od najvećih simbola Domovinskog rata. U crkvi sv. Filipa i Jakova pogledali smo film o Vukovaru i razgledali crkvu. Drugi dan bilo je ljepše vrijeme, idealno za obilazak memorijalnih mjesta. Na svakom memorijalnom mjestu zapalili smo lampion u znak sjećanja na poginule u ratu. Iduće lokacije bile su Trpinjska cesta i tvornica Borovo. Trpinjska cesta nosi naziv i „Groblje tenkova“ jer su tamo hrvatski branitelji zaustavili osmdesetak tenkova i time usporili neprijatelju ulazak u grad. Danas je to Spomen – dom na Trpinjskoj cesti. U tvornici Borovo sklonili su se civili, a nakon pada grada odvedeni su u logore u Srbiji. U dvorištu Memorijalnog centra u pratnji bojnika  razgledali smo ratne avione, tenkove, oružje i drugu ratnu opremu. Također smo obišli vojarnu gdje su mučeni civili i branitelji nakon pada Vukovara. U drugoj vojarni – bivša vojarna 204. VU brigade, mogli smo vidjeti karte, fotografije, članke, oružje i drugu ratnu opremu. Svi ti povijesni izvori govore nam što se događalo  u Vukovaru za vrijeme rata i nakon njega

Prije odlaska na terensku nastavu, prikupljali smo hranu i higijenske potrepštine koje smo predali u socijanu samoposlugu u Vukovaru. Posjetili smo i Školu mira gdje smo odslušali predavanje o miru i integraciji Podunavlja. Nakon predavanja uslijedio je kviz o Domovinskom ratu. Sudjelovalo je pet osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Naši predstavnici su osvojili prvo mjesto.

 U ta dva dana mnogo smo naučili, lijepo se družili, a možda čak i zaplakali. Vukovar je grad heroja, te ne smijemo nikada  zaboraviti što se dogodilo 1991.