Tema broja: Školski projekt “Eko je etno” – špilja Veternica

on

U sklopu školskog projekta „Eko je etno“, peti razredi ove školske godine obilaze Parkove prirode u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Iskoristili smo priliku tople jeseni te posjetili Park prirode Medvednicu i špilju Veternicu prije zatvaranja tijekom zimskog perioda.

Park prirode Medvednica smjestio tik iznad našega glavnoga grada i skriva mnogo zanimljivosti poput utvrde Medvedgrad s pričom o Crnoj kraljici, rudnik Zrinskih, špilju Veternicu i planinarske staze.

Mi smo se ovaj puta odlučili za posjet špilji. Po dolasku na Medvednicu prošetali smo Parkom prirode promatrajući okolinu oko sebe te komentirajući s učiteljima. Imali smo slobodno vrijeme za jelo, kratki predah i zabavu. Zatim smo nastavili prema špilji Veternica. Pred špiljom smo podijeljeni u dvije grupe koje su preuzela dva vodiča-rendžera. U grupama smo obilazili špilju s razmakom od desetak minuta. Saznali smo da je špilja stanište čak 30 vrsta šišmiša koji tijekom zime ovdje hiberniraju. Vidjeli smo i nekoliko kolonija šišmiša kako spavaju. Špilju je formirala voda te se vide ostatci tokova vode, a neke su stijene još uvijek vlažne. U špilji su i ostatci nekih izumrlih životinja za koje se smatra da ih je u špilju nanijela voda, a po stijenama se vide neki okamenjeni fosili. Dio špilje je uređen za posjetitelje, a u dublje dijelove smiju samo speleolozi.

Nakon izlaska iz špilje put nas je vodio dalje kroz Park prirode prema odmorištu. Tu je opet bilo osigurano slobodno vrijeme za jelo i zabavu, a zatim smo autobusima krenuli prema školi.