Tema broja: Školski projekt “Eko je etno” – Dan kravate

on

18. listopada prigodno smo obilježili Dan kravate. Učenici i učitelji zavezali su oko vrata kravatu te smo kroz predmete slušali o povijesti kravate, načinima vezanja, promjeni dizajna i tkanina.

Smatra se da riječ kravata vuče porijeklo od riječi croata, francuskog naziva za hrvatske vojnike. Oni su naime tijekom bitaka oko vrata nosili svezani rubac. Potvrde o tome nalazimo i u povijesnim izvorima :”... Oko 1635. godine, nekih šest tisuća vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim, oslikanim, maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj “hrvatski elegantni stil”, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Osim ljepote, te marame su bile i u mnogome praktičnije nego do tada nošeni kruti čipkasti okovratnici francuskih vojnika i časnika. U Englesku je kravatu donio Karlo II. po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odjevni predmet, i cijelu Europu. …” piše u knjizi O povijesti kravate Francoise Chaille.

Porijeklo vezivanja rubaca oko vrata nalazimo u pučkoj tradiciji. Zaručnice su svojim zaručnicima vezale rubac oko vrata za dobru sreću.

Donosimo vam i dva načina vezanja kravate kako bismo svi dogodine bili spretniji.

fotografije: Foto grupa