Tema broja: Školski projekt “Eko je etno” – Dan kruha

on

Ovogodišnji školski projekt nosi naziv “Eko je etno”. Tijekom školske godine bavit ćemo se našom tradicijom, kulturom te očuvanjem okoliša i prirode.

Projekt smo započeli pripremama za obilježavanje Dana kruha, koji se  obilježavaju tradicionalno 16. listopada, a naša skupina “Mali biolozi” okupila se u učionici biologije kako bi sa svojim učiteljicama Lidijom Župan i Lidijom Župan Ivanović prekopala po starim kuharicama naših baka i prabaka i pronašla nekoliko recepata tradicionalnih hrvatskih kolača. Izbor je pao na zlevanku, kolač od rogača i makovnjaču.

Podijelili smo se u skupine i pripreme su mogle početi! Odlučili smo da nećemo koristiti vagu, nego ćemo se snalaziti mjerenjem pomoću čaše i žlice. Dečki su se u početku malo petljali, ali kad su  dohvatili mikser, sve je bilo pod kontrolom. Vrijeme je proletjelo u radu i zabavi, a najteže nam je bilo čekati da se kolači ispeku. Srećom, profesorica je donijela svoj domaći pekmez pa smo u međuvremenu malo degustirali.

Sve je bilo izuzetno ukusno, nestalo je u sekundi, a u nastavku vam donosimo recept naše zlevanke ako se želite i sami okušati.


Sastojci:
4 cijela (srednje velika) jaja 
3 dl šećera 
3 dl suncokretovog ulja
4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice 
4 dl oštrog brašna 
4 dl mlijeka 
2 vanilin šećera 
1/2 praška za pecivo pekmez/kiselo vrhnje  

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i izlijte u posudu za pečenje. Žlicom dodajte pekmez. Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu.

fotografije: Foto grupa