Festival dječje kajkavske popevke

on

U sklopu manifestacije Dani kajkavske riječi Zlatar 2019. u nedjelju, 22. rujna 2019. godine, održan je 48. Festival dječje kajkavske popevke. Naša škola prvi je puta sudjelovala na ovom Festivalu s pjesmom „Čmelica” koju su izvele naše učenice pod mentorstvom učiteljice Glazbene kulture Marijane Maričić.

Festival dječje kajkavske popevke glazbena je priredba pedagoškog karaktera na kojoj učenici izvode pjesme koje su uz pomoć svojih učitelja glazbene kulture skladali na stihove svojih vršnjaka s  priredbe Zbor malih pjesnika. Na ovogodišnjem Festivalu bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je na samom početku pozdravio brojne okupljene u sportskoj dvorani Osnovne škole u Zlataru: „Nema ovakve manifestacije, gdje su djeca toliko u prvom planu, nigdje u Hrvatskoj. A nije mala stvar, jer i zrela glazbena imena rijetko imaju tu čast, da ih može pratiti Tamburaški orkestar Hrvatske radio televizije, to je iskustvo koje se ničim ne može platiti“, kazao je župan Kolar. Okupljene je pozdravila i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, koja je zahvalila svima koji su kroz dugu povijest Dana kajkavskih riječi pomogli u održavanju Festivala dječje kakjavske popevke te maestru Siniši Leopoldu uručila zahvalnicu.

Na Festivalu je ove godine izvedeno 17 popevki, a nastupili su učenici iz Krapinsko – zagorske, Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske i Primorsko – goranske županije te Grada Zagreba. Pjevači su nastupili, kao i svake godine, uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.

U posebnom programu su izvedene i recitacije s prijašnjih Zborova malih pjesnika te nekoliko pjesama s prijašnjih izdanja Festivala.