Posjet Institutu Ruđera Boškovića

on

4. lipnja 2019. osmaši su uz pratnju učiteljica iz Biologije i školske psihologinje posjetili Institut Ruđera Boškovića. S nestrpljenjem smo iščekivalli posjet Institutu jer nam se činilo da ćemo tamo saznati puno zanimljivih stvari s područja znanosti.

Po dolasku prvo smo imali predavanje koje nam je održala dr.sc. Iva Tolić. Predavanje je bilo iz područja molekularne biologije te nam je dr.sc Tolić na vrlo zanimljiv i slikovit način predočila razne stanične i kemijske procese na molekularnoj razini. Pogledali smo video mitoze žive stanice snimljene mikroskopom te smo kroz to predavanje saznali što su mikrotubuli. Razgovaralo se i o nezaobilaznoj temi u znanosti, lijeku za rak. Dr.sc. Tolić nam je objasnila koliko je zahtjevno i komplicirano otkritit lijek za rak te nam je pričala i o dobrim i lošim stranama jednog spasa za rak – kemoterapiji. Objasnila nam je da se bolesne stanice mogu uništiti laserom, no problem je nepreciznost, tj. može doći do oštećenja okolnih zdravih stanica.

Po završetku predavanja podijelili smo se u dvije grupe. Prva grupa išla je u razgledavanje laboratorija. Laboratorij se sastoji od nekoliko prostorija: glavne prostorije u kojoj se održavaju sastanci, prostorije u kojoj se čuvaju kemijske tekućine te se izvode manji eksperimenti i pokusi, prostorije u kojoj se proučavaju stanični procesi te prostorije u kojoj se nalazi veliki mikroskop za proučavanje stanica i molekula. Posljednja prostorija s velikim mikroskopom nam je definitivno bila najzanimljivija.

Druga grupa išla je u obilazak kompletnog Instituta te je imala priliku vidjeti gdje se nalaui i prostorija s nuklearnim otpadom. Grupe su se zatim zamijenile.

Bilo nam je jako lijepo i zanimljivo te smo naučili puno novih i korisnih stvari.