Gustavijada

on

U srijedu, 29. svibnja 2019., povodom Međunarodnog dana sporta, u našoj je školi održana tradicionalna „Gustavijada“. Toga dana nije bilo bilo nastave, već su se učenici natjecali i okušavali u raznim sportovima.

„Gustavijadu“ je otvorila naša ravnateljica, gospođa Marija Luković i poželjela svima puno uspjeha u natjecanjima. Na hodnicima škole sportska društva demonstrirala su razne sportove, poput hokeja, odbojke ili šaha, a u školskoj dvorani se odvijao najzanimljiviji dio, finale nogometnih utakmica. Svaka generacija igrala je po jednu finalnu utakmicu, a učenici osmih razreda odigrali su i utakmicu protiv svojih profesora i hrabro pobijedili.

Nakon natjecanja, ravnateljica je u završnom dijelu svečanosti podijelila zahvalnice i priznanja najuspješnijim učenicima na natjecanjima tijekom čitave godine.

Pitali smo osmaše što njima znači „Gustavijada“:

Prvo morate znati što je „Gustavijada“. „Gustavijada“ je najveći sportski događaj. Na „Gustavijadi“ se igra nogomet. Igraju se tri utakmice, barem za nas osmaše, i dva razreda s najviše bodova idu u finale.

Ove je godine moj razred prošao do finala što je velika čast. Do finala smo došli pobjedom u prvoj utakmici protiv 8.b razreda. Pobijedili smo ih 12:3. Dominirali smo čitavom utakmicom. Na kraju prvog poluvremena bilo je 7:0 u našu korist. S obzirom na to da smo imali ogromnu prednost, u drugom smo se poluvremenu odlučili malo opustiti. Nažalost, u drugoj smo utakmici protiv 8.c razreda izgubili, ali samo 8:6 što je napredak od prošlih godina. Prošle smo godine izgubili od njih 9:2 u kvalifikacijama i 7:2 u finalu. Vrlo je zanimljivo da je ovo tek druga godina da smo prošli u finale. Od prvog do šestog razreda smo uvijek gubili, ali u sedmom i osmom razredu napokon smo prošli što je bilo ostvarenje prvog dijela našeg sna. Iduća faza je pobjeda u finalu i osvajanje „Gustavijade“. Pobjeda u finalu najveća je čast naše škole.

Ove godine imamo najviše šanse za pobjedu zato što smo puno bolji i više smo trenirali. Igramo više kao tim i bolje poznajemo igru, ali najvažniji je dio našeg uspjeha naša taktika.


Bio je to 2. svibnja 2019. Najvažniji dan u životu, barem za nas koji smo toga dana ostvarili povijesni rezultat. Igrali smo protiv B razreda. Pobjednik te utakmice išao bi u finale „Gustavijade“. Cijelu godinu pripremali smo se za tu utakmicu.

Bez obzira što je C razred rutinski svladao B razred, to nas nije previše opuštalo, niti smo podcjenjivali „bekače“. Dvadeset minuta prije utakmice imali smo sastanak. Utakmica je konačno počela. Najveća greška B razreda je što su nas podcijenili i mislili da će nas lako pobijediti. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 7:0 u našu korist. Praktički je utakmica već bila riješena, samo ju je trebalo mirno privesti kraju. Drugo poluvrijeme je loše počelo. Zabili su nam dva pogotka i nadali se preokretu, ali utakmicu ipak odlučuje individualna kvaliteta. Pobijedili smo 12:3. Svi smo bili jako sretni i ponosni na naš uspjeh i prolazak u finale.

Slijedila je utakmica protiv C razreda. Nismo imali nikakav motiv za pobjedu jer je finale već bilo odlučeno. Loše smo ušli u utakmicu i izgubili 6:4. Svi smo bili ljuti i razočarani. Nadam se da nam samopouzdanje neće pasti uoči finala i da ćemo pobijediti C razred. Osvajanje „Gustavijade“ nam je svima san.

Čestitamo svim sudionicima i pobjednicima i vidimo se na „Gustavijadi“ iduće godine!

fotografije: Foto grupa