Dani hrvatskoga jezika

on

Cijeloga tjedna od 11. do 17. ožujka raznim smo događanjima obilježili Dane hrvatskoga jezika. To je manifestacija koju je 1997. osnovao Hrvatski sabor u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine.

Naši su učenici tijekom ovoga tjedna izrađivali plakate i stripove, crtali Instagram objave o prvom hrvatskom romanu “Planine” Petra Zoranića, pisali pisma Marku Maruliću, učili o povijesti hrvatskoga jezika, skupljali riječi iz narječja, krasnoslovili pjesme na standardnom jeziku i na narječju, a u školskoj knjižnici mogli su se okušati u poznavanju poezije, poslovica i zagonetki.

Poštovani gospodine Maruliću,

zahvalan sam na Vašem doprinosu hrvatskom jeziku koji je, zahvaljujući Vama, danas ovako predivan i osjećajan. Naime, Vaša borba protiv Turaka samo je pokazatelj koliko Vam je stalo do hrvatske domovine koju ste svim srcem pokušavali obraniti. Stoga Vam iz srca zahvaljujem i nadam se da će hrvatski ljudi u budućnosti prepoznati Vaš doprinos i cijeniti ga više nego što ga možda mi danas cijenimo.

Srdačan pozdrav!

Poštovani gospodine Maruliću,

moja kći je velika obožavateljica Vaših djela, a najdraža joj je „Suzana“. Kako joj je rođendan sljedećeg četvrtka, željela bih Vas zamoliti za potpisanu kopiju Vaše knjige. Adresa je Kobaltova 24, 10 000 Zagreb.

Bila bih Vam vječno zahvalna.

Srdačan pozdrav,

gospođa Prtljaković

                                                                                  

Dragi Marko Maruliću,

oče hrvatske književnosti! Ostavio si bogat i raznovrstan književni rad koji je namijenjen širokoj čitateljskoj publici.

Javljam ti se jer bismo željeli obogatiti našu školsku knjižnicu s dvjesto primjeraka tvojeg ponajboljeg djela, Judite. Molim te da nam javiš uvjete preuzimanja djela te također način plaćanja. Nadam se da je trenutna situacija s Turcima bolja u Dalmaciji te da naša isporuka neće postati Turski plijen.

U nadi ostvarenja uspješne poslovne suradnje,

primi lijepi pozdrav!

Poštovani Marko Maruliću,

drago mi je što ste postojali, jer bez Vas se hrvatski jezik vjerojatno ne bi krenuo razvijati. Ali mi je na neki način i žao jer se mi toliko mučimo da ga naučimo. Mislim da biste trebali biti ponosni na sebe jer ste ipak bili najučeniji čovjek svoja doba.

Počivali u miru.

Lijepi pozdrav!

Poštovani gospodine Maruliću,

pišem Vam ovo pismo kako bih izrazio svoje poštovanje prema Vašim djelima i Vama kao osobi. Ne samo da ste otac hrvatskog jezika nego imate i bogat katalog važnih knjiga, koje meni osobno nisu zanimljive, ali ne mogu poreći da su nam važne i jasno mi je da se drugima toliko sviđaju.

Dragi Marko,

pišem ti da znaš koliko si inspirirao mnoge svojim djelima. Nisi ni svjestan koliko je mnoge nadahnula tvoja „Judita“. Nisam do sada bio upoznat s time da si pisao i na talijanskom i latinskom jeziku. Meni su to predivni jezici. Nisam zadovoljan školskim pristupom kada si ti u pitanju, ne saznajemo previše o tebi, samo o nekim najvažnijim djelima i mjestu rođenja. Drago mi je da imaš barem nekoliko spomenika u svoju slavu. Moram priznati da mi se najviše sviđa onaj u Splitu.

Začudilo me da si se bavio pravom, a ipak si se primio književnosti u kojoj si briljirao. Pravo je područje koje i mene jako zanima.

Dugo te već nema i nedostaju tvoja djela da krase hrvatsku književnost.

Spokoj ti duši.