Obilježili smo Međunarodni dan materinskog jezika i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

on

Međunarodni dan materinskog jezika obilježava se 21. veljače od 2000. godine kada je UNESCO donio odluku o njegovu obilježavanju. Važnost očuvanja materinskog jezika očituje se u kulturnom i jezičnom identitetu, ali i u stvaralaštvu i razvoju društva. Iako volimo u svakodnevnom razgovoru koristiti mnoge engleske riječi i prilagođavati ih našoj gramatici, svjesni smo da je upravo jezik ono što određuje neki narod i važno ga je dobro poznavati. U današnje vrijeme, kada zbog globalizacije mnogim jezicima prijeti izumiranje, moramo ukazati na važnost sporazumijevanja hrvatskim jezikom kako bismo očuvali svoju kulturu i tradiciju i kako ne bismo postali samo još jedan zaboravljeni narod u knjigama iz povijesti.

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježava se 22. veljače odlukom Hrvatskog sabora kao spomen na 22. veljače 1483. kada je tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku, “Misal po zakonu rimskog dvora”.

Međunarodnim danom materinskog jezika započinje Mjesec hrvatskoga jezika koji traje do 17. ožujka, a mi ćemo ga obilježiti raznim događanjima u školi.